
Inaltarea Sfintei Cruci este cea mai veche dintre sarbatorile ortodoxe inchinate cinstirii Sfintei Cruci. Aceasta aminteste de doua evenimente deosebite din istoria "lemnului de viata datator" al Sfintei Cruci.
Primul este aflarea Crucii pe care a fost rastignit Fiul lui Dumnezeu intrupat si inaltarea ei solemna in vazul poporului, de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335.
Cel de-al doilea eveniment este Aducerea sau intoarcerea Sfintei Cruci de la persii pagani, la anul 629, pe timpul imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in Biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim, dupa ce patriarhul Zaharia a inaltat-o in vazul credinciosilor, la 14 septembrie 630.
In ziua de 13 septembrie 335 a avut loc sfintirea bazilicii construite de imparatul Constantin cel Mare deasupra mormantului Domnului, iar a doua zi, fiind adunati acolo cu acel prilej multi episcopi si credinciosi, episcopul Macarie al Ierusalimului a aratat, pentru prima data, de pe amvonul bisericii, sfantul lemn al Crucii Rastignirii, ca sa-l vada si sa-l venereze toti cei de fata. De atunci a ramas definitiv ziua de 14 septembrie ca sarbatoare a Inaltarii sau Aratarii Sfintei Cruci.
Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de Patimile si Moartea Mantuitorului.